PREGLEJUJ PO KATEGORIJAH

Domov

MATCHA

Kulturo pitja mletega zelenega čaja je na Japonsko v dvanajstem stoletju prinesel budistični menih Esai. Esai je namreč spoznal, da mu pitje Matcha čaja pomaga pri njegovi Zen meditaciji.

Danes vemo, da mu je pomagala kombinacija matchinega kofeina in L-theanina. Raziskave so namreč  dokazale, da L-theanin spodbuja sprostitev brez zaspanosti.

Japonci so tako skozi stoletja razvili pravo kulturo pitja čaja, ki so jo poimenovali chado. 

 

Priprava Matche za žetev se začne približno dvajset dni preden dozorijo čajni listi. Čajevce namreč prekrijejo s ponjavami, da se prepreči neposredna sončna svetloba. To upočasni rast, spodbuja povečano raven klorofila, listi dobijo intenzivnejšo zeleno barvo, poveča se vsebnost antioksidantov, zlasti teanina. Pobrane čajne liste nežno obdelajo s paro, posušijo, odstranijo trše dele lista in le tanjše dele listov zmeljejo v fin zeleni prah. Svetlejša kot je zelena barva, bolj je čaj kakovosten in svež.

 

Poznamo več vrst Matche, ki se med seboj razlikujejo po kakovosti, barvi in okusu. Matche nižje kakovosti imajo grenkasto zemeljski okus ter zelo neizrazito zeleno barvo. Zelo pomembno je, da veste, da ima prava vrhunska ceremonialna Matcha popolnoma drugačen, sladkast okus, izjemno intenzivno zeleno barvo in fino svilnato teksturo.

 

Matcha ima ogromno blagodejnih vplivov na telo vendar jih, v skladu z Uredbo (EU) št. 432/2012 o seznamu dovoljenih zdravstvenih trditvah na živilih, mi ne smemo navajati, vendar si lahko o njih preberete marsikje.